Nový formát Tipsport ligy

Ligová rada Slovenského zväzu ľadového hokeja rozhodla o novom modeli Tipsport ligy pre ročník 2019/2020

Bratislavský Slovan sa po 7 rokoch v KHL vracia do najvyššej slovenskej súťaže. Pre ich návrat bude v nasledujúcom ročníku Tipsport ligy 13 účastníkov, čo prinieslo menšie komplikácie. Pre nepárny počet mužstiev, musel SZĽH vymyslieť nový model ligy.

Medzi účastníkov ligy patrí 11 slovenských klubov – Banská Bystrica, Detva, Košice, Liptovský Mikuláš, Michalovce, Nitra, Nové Zámky, Poprad, Slovan Bratislava, Trenčín, Zvolen. Doplnia ich dve maďarské mužstvá z Miškovca a Budapešti.

Základná časť bude mať 52 kôl, mužstvá odohrajú systémom každý s každým dvakrát doma a dvakrát vonku. Kvôli nepárnemu počtu tímov bude mať každé mužstvo štyrikrát voľno, v prvej časti tak všetci odohrajú po 48 zápasov.

Pre 13. mužstvo v tabuľke sa po 52. kole sezóna skončí, zvyšok bude pokračovať v nadstavbovej časti. Prvú skupinu vytvoria 1. až 6. mužstvo a druhú skupinu budú tvoriť 7. až 12. mužstvo. Kluby si získané body z prvej časti ponechajú a v jednotlivých nadstavbových skupinách odohrajú ešte 10 zápasov spôsobom každý s každým raz doma, raz vonku. Tímy v skupine o 1. až 6. miesto budú bojovať o výhodnejšiu pozíciu pred play off a doplnia ich prvé dva kluby zo skupiny o 7. až 12. miesto.

Tím na prvej priečke po 58 odohraných zápasoch získa ako víťaz základnej časti Pohár Dušana Pašeka. O dvojiciach v play off sa potom rozhodne štandardným kľúčom 1-8, 2-7, 3-6 a 4-5. Víťaz play off ako majster Slovenska získa Pohár Vladimíra Dzurillu. V ročníku 2019/2020 nevypadne do nižšej súťaže žiadne mužstvo. Postup do Tipsport ligy si zabezpečí víťaz I. hokejovej ligy. Ak nenastanú žiadne zmeny tak bude mať týmto spôsobom Tipsport liga od budúcej sezóny 14 účastníkov.        

„Pri tvorbe nového modelu Tipsport Ligy sme brali ohľad na podklady, ktoré sme si vyžiadali od klubov. Zúročili sme tiež doterajšie skúsenosti a komunikáciu s okolitými európskymi ligami. Sme presvedčení, že schválený model bude pre našich fanúšikov veľmi atraktívny,“ povedal Richard Lintner, člen Ligovej rady SZĽH. 

HK Nitra odohrá svoj prvý zápas 13. septembra na domácom ľade proti Budapešti.

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady? Kontaktujte ma na mailovej adrese: daniel.micik@nitrianskyhlasnik.sk :-)

Televízia Nitrička

Forgot Password