Dlhoročná herečka DAB Žofia Martišová získa ocenenie za celoživotný umelecký prínos

Za celoživotné zásluhy v oblasti divadelného a filmového umenia si preberie cenu Nitrianskeho samosprávneho kraja z rúk predsedu kraja Milana Belicu v Koncertnej sále Župného domu v Nitre.

foto: DAB

Žofia Martišová pôsobí v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre už vyše 55 rokov. Počas tohto obdobia tu stvárnila viac ako 150 hereckých postáv.

Podľa divadla patrí k výraznej hereckej generácii 80. rokov minulého storočia, ktorá svojou tvorbou prispela k vytvoreniu zlatej éry Divadla Andreja Bagara.

Herectvo študovala na ODK pri Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Po škole pôsobila v Dedinskom divadle, v Krajovom divadle v Trnave a členkou Krajového divadla Nitra sa stala v roku 1965.

Od mladá stvárňovala najmä zrelé ženy a charakterové roly, poznamenáva DAB.

Často spolupracovala s režisérom Karolom Spišákom a Jozefom Bednárikom, práve ten ju obsadil do hlavnej úlohy Bernardy Alby dnes už známej inscenácie Dom Bernardy Alby. Účinkovala tiež v ďalších Bednárikových známych inscenáciách, napríklad Trójanky, O cárovi Saltánovi a Modrý vták. Bednárik ju tiež obsadil v muzikáli Fidlikant na streche, Grék Zorba a Divotvorný hrniec.

V 90. rokoch hrala v úspešnom nitrianskom muzikáli Pacho sa vracia a v inscenácií Macbeth.

V posledných rokoch stvárnila výrazné postavy v inscenáciách Portia Coughlanová, Heda Gablerová, Višňový sad či Mŕtve duše. Vo svojich 84 rokoch hrala na javisku DAB postavu starej mamy v inscenácii Veľký zošit.

„Tento rok sa predstaví divákom v novej pripravovanej inscenácii Dom v réžii Mariána Amslera, ktorá vzniká na motívy hry F. G. Lorcu Dom Bernardy Alby,“ uvádza DAB, ktoré pripomína, že na svojom konte má tiež niekoľko desiatok filmových a seriálových postáv.

Objavila sa aj vo filmoch Orbis Pictus, Eva Nová, Doktor Martin: Záhada v Beskydech či v seriáloch Štúrovci, Ordinácia v ružovej záhrade, Panelák a Za sklom.

Televízia Nitrička

Forgot Password