Mariánske súsošie na hradnom kopci prechádza obnovou

Vyčistenie piliera v roku 2020 ukázalo, že bude potrebný aj zásah reštaurátorov.

foto: NH

Morový stĺp presnejšie Mariánske súsošie, ktoré tvorí pilier so sochou Panny Márie Immaculaty a sochami svätcov prechádza obnovou. Podľa Nitrianskej diecézy vrcholnobarokové súsošie bolo postavené na základe rozhodnutia nitrianskeho biskupa Imricha Esterházyho v roku 1750 sochárom Martinom Vogerlem na pamiatku veľkých morových epidémií v rokoch 1710 a 1739.

Naposledy bolo renovované v rokoch 1992 – 2008. Súčasná obnova má byť ukončená v roku 2022.

V roku 2020 bol pilier vyčistený pomocou vodnej pary, ktorá odstránila prachové nánosy a náletovú zeleň medzi sochami, odhalila však aj nutnosť ďalšieho zásahu reštaurátorov. „Vo veľmi zlom stave bola najmä socha Panny Márie Immaculaty, z ktorej opadalo zlátenie. Socha tak bude pozlátená tenkým plátkovým zlatom. Niektoré časti súsošia je potrebné dotmeliť a ochrániť pred stojacou dažďovou vodou, aby nepoškodzovala plochy v okolí sôch a neumožňovala rast náletovej zelene, ale plynule odtekala,“ opisuje Nitrianske biskupstvo, ktoré opravu financuje z vlastných finančných zdrojov, ktoré sa pravdepodobne vyšplhajú na 15 tisíc eur.

foto: FB Biskupstvo Nitra

Súsošie s výškou 11 metrov je zhotovené z viacerých typov kameňa a pôvodne bolo polychromované a zlátené.

Tvoria ho sochy sediacich anjelov, reliéfy predstavujúce časť mariánskeho cyklu – navštívenie, zvestovanie, zasnúbenie, nanebovzatie. Pod reliéfom je kartuša s erbom biskupa Eszterházyho a na rímse sa nachádzajú štyri sochy uhorských kráľov a svätcov. „Pilier ukončuje dekoratívne riešená hlavica, zdobená boltcami, rokajmi a mriežkou. Na hlavici je situovaná socha Panny Márie Immaculaty,“ uvádza biskupstvo.

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password