Dávny svet aj krásu ukrytú v dreve môžu návštevníci vidieť na nových výstavách Ponitrianskeho múzea

Ponitrianske múzeum v centre Nitry verejnosti spístupní hneď dve nové výstavy. Pripravený je aj sprievodný program.

Ponitrianske múzeum (foto: NH)

Ako vyzeral svet v minulosti, budú môcť návštevníci múzea vidieť na výstave Obrazy dávneho sveta. „Autor Milan Hlôška na fotografiách zachytil neopakovateľné okamihy odchádzajúceho starého sveta, ktoré sa už nevrátia,“ informuje múzeum. Jeho tvorba je vyjadrením úcty ku koreňom a tradíciám. Čiernobiele zábery vznikali v rokoch 1967 až 1980 a postupne boli doplnené farebnými fotografiami z rokov 2005 až 2011.

Kolekcia fotografií zachytáva spomienky na ľudí, kolorit vidieckeho života a vzťah autora k rodnému kraju – Tekovu.

Milan Hlôška pochádza z obce Starý Tekov, ale už dlhé roky je Nitranom. Amatérskej fotografii sa venuje od roku 1960. Z fotenia prírody rodného kraja prešiel časom na tému ľudového umenia a krojov. „Je autorom vyše tisíc fotografií tanečníkov a spevákov z rozličných folklórnych súborov,“ dopĺňa Ponitrianske múzeum. Autorova tvorba sa dostala až na Medzinárodnú špecializovanú výstavu EXPO 2017 v Kazachstane, kde prezentovala Slovensko.

foto ilustračná (pixabay.com)

Druhá sprístupnená výstava s názvom Krása v dreve ukrytá bude mať aj sprievodné podujatie.

Pre základé školy bude k dispozícii interaktívny program Kuk ševcovi do dielne. „Deti sa u nás dozvedia nielen zaujímavosti zo života cechov na Slovensku, ale ,pričuchnú‘ aj k ševcovskému remeslu,“ vysvetľuje múzeum. Obe výstavy sú pre verejnosť otvorené od 11. júna do 21. augusta 2021.

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password