Na kultúrne podujatia a pamiatky v Nitre pôjdu tisíce eur

Nitrianska radnica z mestského rozpočtu podporí organizáciu kultúrnych podujatí. Dotácie dostanú aj pamiatky a pamätihodnosti.

foto: NH

Pre oblasť kultúry a kreatívneho priemyslu mesto vyčlenilo 120 tisíc eur. Dotáciu odsúhlasili na májovom zasadnutí aj mestskí poslanci. K prioritám na rok 2021 v danej oblasti patria umenie vo verejnom priestore, oživenie pešej zóny, zviditeľnenie Nitry v rámci Slovenska, významné výročia a zlepšenie inklúzie a vzájomného poznávania kultúru.

Z 86 žiadateľov o finančný príspevok bolo úspešných 54.

Verejnosť bude zaujímať, že ide napríklad o podporu festivalov Divadelná Nitra, Flaam, Konfrontácie či Campana Fest 2021. Peniaze získali aj nitrianske divadlá a divadelné aktivity. Podporené budú okrem iných Gašpariáda, Nitránska verklikáreň, ale aj inscenácia Divadla Andreja Bagara Jozef a jeho zázračných plášť a Luskáčik z dielne Starého divadla Karola Spišáka. Knihomoľov poteší literárne leto na Kupeckej a Literárna Nitra, ktorú pripravuje Krajská knižnica Karola Kmeťka.

zdroj: archív TV Nitrička

So žiadosťou o dotácie na obnovu kultúrnych pamiatok a pamätihodností sa na mesto obrátili 4 žiadatelia.

„Priority pre tento rok boli kultúrne pamiatky nachádzajúce sa na exponovaných miestach, objekty v kritickom stavebno-technickom stave, tradičné stavebné technológie, reštaurátorské práce a sakrálne kultúrne pamiatky a pamätihodnosti,“ uviedol Pavol Ferčák z odboru kultúry mestského úradu. Na obnovu bastiónov Nitrianskeho hradu je z mestského rozpočtu určených 30 000 eur. Na obnovu kaplniek na krížovej ceste a Kaplnky najsvätejšej trojice a sv. Anny dostane Farnosť Kalvária 13 000 eur. Farnosť v Horných Krškanoch získala 7000 eur na opravu vstupného schodiska miestneho kostola. A pre Špecializovanú nemocnicu sv. Svorada na Zobori je vyčlenených 2500 eur na údržbu ruiny Kostola sv. Jozefa, Rákocziho altánku a na osadenie bleskozvodu na príbytok mnícha v Zoborskom kláštore.

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password