Nitrianska radnica chce zriadiť sociálny podnik. Záujem verejnosti zisťuje cez dotazník

Podnik nemá byť závislý od mesta, zároveň by sa mal vedieť uplatniť v konkurencii.

zdroj: TV Nitrička

Sociálny podnik má pomôcť pri riešení náročných životných situácií obyvateľov Nitry. Jeho úlohou má byť napríklad zamestnávanie znevýhodnených na trhu práce, zvyšovanie kvalifikácie obyvateľstva, ich osobných a praktických zručností. Podnik, nad ktorého zriadením mesto uvažuje, má zabezpečovať komerčné služby aj pre verejnosť.

„Mesto vytvorilo dotazník, v ktorom môžu obyvatelia vyjadriť svoj názor na to, ktoré služby by im pomohli a boli by ochotní ich využiť za poplatok,“ uvádza radnica. Dotazník je možné vyplniť do konca marca tohto roka.

Údajmi z ankety mesto zisťuje, či majú obyvatelia záujem o služby sociálneho podniku a na základe toho definovať, v čom bude podnik podnikať. Podnik by bol súčasťou trhu. Cieľom je jeho nezávislosť od mesta a konkurencieschopnosť. „Je veľmi dôležité definovať podnikateľský plán, na základe ktorého bude podnik fungovať. V rámci národného projektu je takýto podnik dotovaný rôznou intenzitou, napríklad preplatením mzdy vo výške 75 % pri splnením rôznych kritérií alebo podporou pri prvotných investíciách do zabezpečenia podniku,“ uvádza vedúci odboru projektového a strategického riadenia Vladimír Ballay.

Televízia Nitrička

Forgot Password