V blízkosti Nitry je situácia s kliešťami údajne najhoršia

Podľa odborníkov sa môžu nachádzať aj v trávnikoch pri panelákoch alebo v parku.

Foto ilustračné (zdroj: pixabay.com)

Jar je v plnom prúde, kliešte už dávno začali vyliezať zo svojich skrýš a vyzerá to tak, že k najväčšiemu premnoženiu dochádza v okolí Nitry. Podľa odborníkov sa ale kliešte nachádzajú aj v oblastiach, v ktorých sa v minulosti nevyskytovali. „Sú na celom území Slovenska. Našli sme ich aj na Kysuciach. Dostávajú sa teda aj do nadmorských výšok, v akých do nedávna neboli,“ vyjadril sa pre mestský úrad entomológ a špecialista na boj s kliešťami Jozef Brestovský.

Najrizikovejšie je údajne okolie Nitry a samotné mesto.

Mestský park na Sihoti (archív TV Nitrička)

„V tomto regióne je aj veľká premorenosť kliešťovou encefalitídou. Je to dlhoročné prírodné ohnisko tejto choroby a teda aj vysoká pravdepodobnosť nákazy,“ dopĺňa entomológ. Kliešťa môžete teraz chytiť v záhradách, parkoch, aj na trávnikoch medzi panelákmi. Podľa Jozefa Brestovského by sa proti kliešťom v prírode nemalo bojovať chemickými postrekmi, lebo by mohli zničiť celé biotopy. Takéto hubenie kliešťov má zmysel napríklad v detských táboroch či parkoch, teda v – istým spôsobom – uzavretých priestoroch.

Najúčinnejšia obrana sú repelenty a očkovanie.

Téme kliešťovej sezóny sme sa venovali v samostatnej časti našej pravidelnej rubriky Poradňa. O prevencii, rizikách a následkoch návštevy spomínaného parazita sme sa rozprávali s kožnou lekárkou a veterinárom, pretože kliešte neohrozujú len nás, ale aj naše domáce zvieratá. Babezióza – choroba, ktorú kliešť spôsobuje, môže vášho psa vážne ohroziť, v najhoršom prípade pripraviť o život. Dôležitá je pritom pre prenos infekcie aj dĺžka satia.

„Na to aby sa slinami kliešťa preniesla do tela človeka je potrebných najmenej 24 hodín,“ poznamenáva riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre Katarína Tináková.

Najčastejšími chorobami, ktoré kliešť spôsobuje u človeka je borelióza a kliešťová encefalitída. Regionálny úrad v Nitre uvádza, že borelióza sa prejavuje opuchom a začervenaním v mieste prisatia, nevoľnosťou, únavou, horúčkou, bolesťami hlavy, svalov, kĺbov, neskôr postihuje nervy, srdce, kostrové svaly a ďalšie vnútorné orgány. Encefalitída sa prejavuje vysokými teplotami, bolesťami hlavy a slabosťou, preto buďte opatrí a po pobyte vonku pre istotu skontrolujte svoje oblečenie, topánky a pokožku. Nezabudnite aj na domácich miláčikov.

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password