Testovanie deviatakov sa blíži

Už o necelé tri mesiace si žiaci deviateho ročníka overia svoje vedomosti v celoslovenskom testovaní.

Deviataci sa po vianočných prázdninách vrátili k príprave na blížiaci sa monitor. Testové úlohy si precvičujú na vyučovaní, ale aj počas krúžkov v poobedných hodinách.

„Pravidelne každý rok vytvárame krúžok, kde deti v poobedňajších hodinách môžu doštudovať to, čo zameškali alebo čo nevedia. Tieto krúžky vedú učitelia, ktorí vyučujú slovenčinu alebo matematiku,“ vysvetľuje Iveta Miková, riaditeľka Základnej školy kniežaťa Pribinu v Nitre.

Testovanie z matematiky a z vyučovacieho jazyka čaká deviatakov v stredu 1. apríla 2020. Tí, ktorí sa chcú dostať na stredné školy bez prijímacích skúšok musia v oboch testoch získať minimálne 90 percent.

Kameňom úrazu bývajú každý rok podľa učiteľov najmä slovné úlohy z matematiky. Učitelia tiež radia naučiť sa základné vzorce naspamäť. Žiaci si tým ušetria testovací čas.

„Spoliehajú sa na to, že vzorce sú napísané na zadnej strane a tým pádom ich hľadajú a strácajú zbytočný čas,“ hovorí učiteľka matematiky Michaela Kijácová.

Podľa učiteľov slovenského jazyka čítajú žiaci doma málo a najväčší problém im robí správne porozumieť samotnému textu. „Keď majú pred sebou nejaký text a majú v ňom niečo vyhľadať alebo odpovedať na otázky: Čo z toho vyplýva? Čo z toho nevyplýva? V týchto otázkach mávajú väčšinou najviac chýb,“ hodnotí ťažkosti žiakov pri rozbore textu Patrik Lehocký, učiteľ slovenského jazyka a literatúry.

Testovanie je opäť tento rok povinné aj pre žiakov osemročných gymnázií. Tí minulý rok absolvovali testovanie po prvýkrát. Školy si môžu okrem klasického testovania zvoliť aj elektronické. Minulý rok ho využilo 1 430 žiakov.

Snaživí deviataci nezaháľajú a pripravujú sa aj mimo školy: „Doma si robím rôzne testy. Sťahujem si ich z oficiálnych stránok gymnázií ale aj elektrotechnických škôl. Záleží mi na tom, chcem sa dostať na dobrú strednú školu a poprípade pokračovať aj na vysokej škole.“

Riadny termín testovania sa uskutoční aj vo štvrtok 2. apríla. Monitoru sa v tento deň zúčastnia len žiaci s vyučovacím jazykom maďarským a ukrajinským. Test absolvujú z predmetu slovenského a ukrajinského jazyka.

„Myslím si, že to testovanie neukáže celkovo ako sa dieťa učilo celé roky. Je to obmedzený čas, veľké spektrum otázok, veľký rozsah učiva a hlavne, veľa tam spraví stres, pretože je to testovanie,“ dodáva Kijácová.

Televízia Nitrička

Forgot Password