SPU získala patent na pečivo pre ľudí s potravinovou intoleranciou

Roky čakania sa vyplatili. Nitrianska univerzita svojím vynálezom pomôže ľuďom s poruchami trávenia a metabolizmu.

Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre sa stala vlastníkom európskeho patentu na trvanlivé pečivo na špeciálne výživové účely a spôsob jeho výroby. Ako uviedla Renáta Chosraviová z SPU, náročný proces udelenia európskeho patentu trval takmer dva roky a začal sa podaním patentovej prihlášky 3. decembra 2018. „Pôvodcami vynálezu sú odborníci Tatiana Bojňanská, Marián Tokár, Vladimír Vietoris, Eva Ivanišová a Vlasta Vozárová,“ doplnila Chosraviová.

Podľa slov Tatiany Bojňanskej sa udelený patent týka výrobkov určených pre konzumentov, ktorých tráviace procesy alebo metabolizmus sú porušené a vyžadujú osobitné potraviny.

K ochoreniam, ktoré si vyžadujú konzumáciu potravín so špeciálnym zložením, patrí napríklad celiakia, ktorej výskyt v posledných rokoch celosvetovo stúpa a jedinou efektívnou liečbou je bezlepková diéta. Na trhu sú už v súčasnosti výrobky pre celiatikov. „My sme pri príprave patentu ale pracovali s myšlienkou, že k celiakii sú často pridružené ďalšie intolerancie, napríklad laktózová, prípadne ďalšie ochorenia metabolického charakteru, najčastejšie diabetes mellitus,“ vysvetlila Bojňanská a doplnila, že ich trvanlivé pečivo na špeciálne výživové účely je vyrobené z prirodzene bezlepkových surovín, pričom odborníci testovali jeho rôzne kombinácie. „Neobsahuje žiadnu pšenicu, raž, jačmeň, mlieko, vajcia, cukor. Základ výrobku, ktorý je v sladkom i slanom variante, tvorí kukuričná, ryžová, cícerová, prípadne pohánková múka, lecitín a chia semienka,“ uzavrela Bojňanská.

Foto: SPU

Televízia Nitrička

Forgot Password