Nové pravidlá pre Nitru: „Dobrovoľné plošné testovanie nie je efektívne,“ hovorí premiér

Na tlačovej konferencii predstavili svoje plány a ďalší postup pre Nitriansky okres predseda vlády Igor Matovič, primátor Nitry Marek Hattas, riaditeľ Fakultnej nemocnice Nitra Milan Dubaj a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

„Situácia, v ktorej sa nachádzajú ľudia v Nitrianskom okrese, je doslova katastrofálna,“ skonštatoval premiér Igor Matovič. Aktuálnu situáciu v Nitre prirovnáva k stavu na Orave v dobe, v ktorej bol tento okres v najhorších číslach v počte nakazených. Premiér pripomenul potrebu zasiahnuť. Podobne, ako tomu bolo na Orave.

Poctivé plošné pretestovania preto navrhuje aj v meste pod Zoborom. „Oravu sme testovaním doslova zobrali hrobárovi z lopaty,“ pripomenul.

V stredu 6.1.2021 má preto mimoriadne zasadnúť vláda a navrhnúť presný postup. Podľa predbežných vyjadrení bude v Nitre počas nasledujúcich troch týždňov platiť pravidlo, že do zamestnania budú môcť ísť len otestovaní ľudia, ktorí sa preukážu negatívnym výsledokom. Premiér Igor Matovič z tejto situácie nevidí iné východisko. „Poctivé plošné testovanie – a áno, nie dobrovoľné, aj keď tak bolo nazvané, spravíme aj v Nitrianskom okrese,“ priznal. Zároveň vyjadril ľútosť nad „sebeckým prístupom okolitých súkromných nemocníc, ktoré sú v rukách finančných skupín“. Upozornil na fakt, že napriek dostatočným kapacitám sa obracajú pacientom na Slovensku chrbtom.

Primátor Nitry Marek Hattas zdôraznil, že kritická situácia a katastrofálne čísla sa netýkajú iba mesta. Ide o celý okres, teda približne o 166 000 obyvateľov.

Riaditeľ FN Nitra Milan Dubaj pripomenul vážnosť situácie na nemocničnej pôde: „Opakovane používam slová ktritická situácia, kolaps nemocnice, vyčerpanosť, zúfalstvo.“ Zdôraznil, že počet pacientov s ochorením Covid-19 sa dnes v nemocnici pohybuje okolo čísla 200, denne pribúda nad 10 úmrtí a kvôli karanténe vypadávajú ďalší a ďalší zdravotníci.

„V posledných dňoch nám zomrel kolega urológ aj pracovník kovidového urgentu, dnes to bol, žiaľ, náš internista,“ skonštatoval Dubaj.

Doplnil, že len za včerajší deň pribudlo 8 pozitívne testovaných lekárov, u ktorých sa ochorenie prejavuje s príznakmi, napriek tomu množstvo zdravotníckeho personálu naďalej zostáva pracovať alebo vypomáhať v nemocnici.

Na potrebu solidarity a spolupráce vyzýva Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia.„Ak sa budeme správať zodpovedne, v našich nemocniciach bude menej pacientov, tým pádom aj menej pozitívnych zdravotníkov,“ dopĺňa Visolajský, ktorý vyzýva lekárov na kolegiálnosť. „Nenechajte kolegov z neonatológie samých sa starať o kovidových pacientov,“ tak isto vyzýva zdravotníkov z okolitých obcí na pomoc pri plošnom testovaní.

V Nitrianskom okrese sa okrem ďalšieho jedného mesta nachádza aj 61 obcí. Testovať by sa malo aj tam. Podľa predbežného plánu by to malo byť najbližšie dva víkendové dni.

Som šéfredaktorkou Nitrianskeho hlásnika, ktorý tvorí tím mladých ľudí zaujímajúcich sa o aktuálne dianie a mapujúcich novinky z Nitry a okolia. Sme súčasťou televízie Nitrička, vďaka ktorej podchytávame dianie nielen prostredníctvom online sveta, ale témy ďalej rozvíjame aj v rámci nášho vysielania. Ak máte požiadavku na reportáž, sťažnosti, tipy alebo námety, neváhajte ma kontaktovať na adrese miriama.polakova@nitrianskyhlasnik.sk alebo na telefónnom čísle 0915/595 261

Televízia Nitrička

Forgot Password