V Dražovciach sa uskutočnilo stretnutie občanov

V Kultúrnom dome v Dražovciach sa uskutočnilo stretnutie občanov s predstaviteľmi mesta Nitra.

Dňa 17. júna sa uskutočnilo stretnutie občanov Dražoviec s predstaviteľmi mesta Nitra za účelom riešenia problémov, ktoré pretrvávajú v tejto mestskej časti. Stretnutia sa zúčastnili primátor mesta Marek Hattas, poslanci mestského zastupiteľstva za Zobor a Drážovce Pavel Varga, poslankyne Adriana Filipová a Anna Šmehilová, zástupkyňa Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Ivana Šusterová, vedúca odboru sociálnych služieb Naďa Šimová a náčelník mestskej polície Erik Duchoň.

Na úvod vystúpil primátor mesta Marek Hattas, ktorý spomenul, že po Krškanoch je to už druhé stretnutie s občanmi na tému komunitných centier. „Situácia, ktorá tu je, sa kopila niekoľko rokov a nebude jednoduché ju z jedného dňa na druhý riešiť, či už je to téma bezpečnosti, spoločného spolunažívania, nefunkčnej ZŠ, téma toho, že život v dedine nie je taký, aký bol,“ uviedol. Ďalej dodal, že mesto Nitra má aktuálne tri projekty, ktoré rieši, a to Komunitné centrum, ktoré začalo fungovať v ZŠ, funkcia ambasádora a miestne občianske poriadkové hliadky.

Prácu Komunitného centra priblížila vedúca odboru sociálnych služieb Naďa Šimová. „Komunitné centrum je sociálna služba, má svoje pravidlá a činnosti, ktoré sa v ňom majú poskytovať. Rieši dennodenné problémy a pálčivé témy komunity, ktorá v tejto oblasti žije.“ Pre komunitné centrum je od februára 2019 vyčlenená jedna miestnosť v Základnej škole. Pracovníci navštevujú 21 rómskych rodín, v teréne pôsobia dennodenne. Poobede pomáhajú deťom pripravovať sa na vyučovanie a robiť všetko, čo sa v rómskych rodinách nedeje.

Predsedníčka sociálnej komisie Anna Šmehilová uviedla, že na Mestskom zastupiteľstve sa vytvára samostatná sociálna skupina pre túto oblasť, pretože riešenia problémov, ktoré tu vznikli, budú trvať dlhšie.

Po ďalších prejavoch mali občania Dražoviec možnosť diskutovať. Ich otázky sa týkali fungovania komunitného centra, problémov MHD, bezpečnosti, dodržiavania nočného kľudu po 22.00 hod., ničenia majetku, krádeži, zablokovania ulice neprispôsobivými občanmi a pod. Na tieto otázky reagovala Šimová, ktorá vysvetlila občanom, že komunitné centrum bude v doobedňajších hodinách poskytovať sociálne poradenstvo a v popoludňajších pracovať s deťmi, pripravovať ich na vyučovanie a aktívne s nimi tráviť voľný čas.

K otázke bezpečnosti sa vyjadril náčelník mestskej polície Erik Duchoň, ktorý priznal, že nie všetky policajné hliadky doteraz priniesli želateľný účinok, ale že v súčasnosti je rozpracovaný projekt kamerového systému, ktorý má pokryť veľkú časť starej dediny, najmä však problémové ulice Dražoviec.

Som šéfredaktorkou Nitrianskeho hlásnika, ktorý tvorí tím mladých ľudí zaujímajúcich sa o aktuálne dianie a mapujúcich novinky z Nitry a okolia. Sme súčasťou televízie Nitrička, vďaka ktorej podchytávame dianie nielen prostredníctvom online sveta, ale témy ďalej rozvíjame aj v rámci nášho vysielania. Ak máte požiadavku na reportáž, sťažnosti, tipy alebo námety, neváhajte ma kontaktovať na adrese miriama.polakova@nitrianskyhlasnik.sk alebo na telefónnom čísle 0915/595 261

Televízia Nitrička

Forgot Password