Prírodná lekáreň: Čučoriedky

Táto malá bobuľka vyskytujúca sa aj v našej prírode má zázračné účinky.

Plody brusnice čučoriedkovej, ktorá pochádza z oblastí severnej Európy, Britských ostrovov a severnej Ázie rástli pôvodne iba vo vyšších polohách. Vďaka šľachteniu sa ich po čase podarilo vypestovať aj v miernejších podmienkach, tak sa čučoriedky dostali aj do našich záhrad. Plody brusnice čučoriedkovej možno konzumovať v sušenom, mrazenom alebo čerstvom stave. Oplachovať by sme ich mali krátko pred konzumáciou, keďže po umytí dochádza k zničeniu povrchovej vrstvy, ktorá ich chráni pred degradáciou.

„Hoci sú čučoriedky len malé plody, sú bohaté na živiny a priaznivo vplývajú na zdravie ľudí,“ odkazuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

V čučoriedkach možno nájsť množstvo vitamínov, napríklad:

  • vitamín C, podporuje imunitu človeka a je dôležitý antioxidant,
  • E, rovnako dôležitý antioxidant,
  • K, nie tak známy vitamín je potrebný na zrážanie krvi a pre zdravie kostí,
  • vitamíny skupiny B (napríklad B1, B2, B6).

Taktiež v nich nájdeme tieto minerály, ktoré sú prospešné pre naše zdravie:

  • draslík a horčík – pozitívne vplývajú na krvný tlak a funkciu,
  • železo – dôležité pre tvorbu krvi,
  • zinok – spolu s draslíkom, horčíkom a železom pôsobia na správnu funkciu svalov,
  • mangán – potrebný pre metabolické procesy v tele človeka.

Regionálneho úradu verejného zdravotníctva dodáva, že podľa doktorky Šrankovej „čučoriedky obsahujú i vlákninu, ktorá podporuje trávenie. Sú bohaté i na rastlinné polyfenoly, ku ktorým patria triesloviny a flavonoidy. Triesloviny majú protizápalové účinky, podporujú tvorbu žalúdočných štiav a priaznivo pôsobia na srdcovo-cievny systém. Medzi flavonoidy patria antokyaníny, teda farbivá zodpovedné za sýtu farbu čučoriedok, ktoré navyše majú aj protizápalové a antioxidačné účinky a taktiež pôsobia ochrane na srdcovo-cievny systém. Svojimi antioxidačnými účinkami pôsobia priaznivo i na nervový systém a na kognitívne funkcie.“

Navyše sú čučoriedky vhodné aj pre diabetikov. Nemajú totiž nepriaznivé účinky na hladinu cukru v krvi.

Zdroj foto: Pixabay

V prípade pripomienok alebo námetov na články ma neváhajte kontaktovať na adresu barbora.blaskova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password