Slovak Barista Cup Junior 2019 v Nitre

Nová generácia baristov predviedla svoje remeslo.

Káva sa zaradila spolu s čajom a pivom medzi najobľúbenejšie nápoje. Preto je výchova novej generácie baristov krokom vpred v oblasti gastronómie. Slovo barista, inak definované – barman, čašník, výčapník, je talianskeho pôvodu a označuje človeka, ktorý sa venuje príprave nápojov za barovým pultom. Baristi sa nemusia zaoberať len prípravou kávy, ale aj prípravou miešaných nápojov.

Každý barista si časom osvojí vlastný štýl a dokonca aj podpis, ten sa dá identifikovať, ako inak, pomocou chuti. Nakresliť obrázok do kávovej peny nie je však všetko, čo musí schopný barista ovládať. Okrem chuti a prevedenia treba poznať celý rad pravidiel, ako je napríklad správne mletie, nastavenie mlynčeka podľa okolitej teploty, tlaku a vlhkosti vzduchu, nastavenie rovnomerného mletia či určenie správnej teploty vody. 

Za prípravou kvalitného nápoja sa naozaj skrýva malá veda. To si uvedomuje aj Stredná odborná škola gastronómie a cestovného ruchu, kde sa 6. decembra organizoval už piaty ročník súťaže Slovak Barista Cup Junior 2019.

Máte chuť na dobrú kávu?

V prípade pripomienok alebo námetov na články ma neváhajte kontaktovať na adresu barbora.blaskova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password