Zdravotní klauni vo vlakoch

Počuli ste už niekedy o týchto klaunoch?

Ak nie, vôbec nevadí, ak áno, určite vás poteší, že ich môžete stretnúť znova. Pre bližšiu predstavu – Clowndoctors – ako znie pôvodný názov skupiny zdravotníkov, sú odborní pracovníci preoblečení za klaunov.

Toto zoskupenie má už 15 ročnú tradíciu a figuruje pod taktovkou občianskeho združenia ČERVENÝ NOS. Hlavným cieľom projektu je priniesť dobrú náladu do nemocníc, zdravotníckych zariadení a aj vlakov. „Prítomnosť zdravotných klaunov vo vlakoch ZSSK sa stala príjemnou a užitočnou tradíciou. Aktivity občianskeho združenia ČERVENÝ NOS sú zamerané na pomoc ľuďom v neľahkej situácii, či už chorým alebo osamelým, pre ktorých je veľakrát ťažké udržať si optimizmus a dobrú náladu. Preto sa do podobných projektov vždy radi zapojíme,“ hovorí Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Prečo práve vlaky? Dôvod je jednoduchý. Zdravotní klauni cestujú do desiatich nemocničných oddelení po celom Slovensku, kde spríjemnia deň chorým deťom, a na presun používajú aj železničnú dopravu.

Cestujúci ich budú môcť stretnúť práve dnes, 3. decembra dopoludnia, v 6 vlakových spojoch ZSSK.


„Okrem nemocníc naši klauni často cestujú aj na rôzne workshopy a vzdelávacie semináre, či už tu na Slovensku alebo do Medzinárodnej školy humoru vo Viedni. Vzdelávanie a rozvoj sú totiž pre naše poslanie nevyhnutné,“ približuje činnosť združenia umelecký riaditeľ Pavel Mihaľák.

Projekt vznikol na základe DŇA DAROVANIA (GivingTuesday), tradície pochádzajúcej z USA, ktorá podporuje darcovstvo, dobročinné zbierky a charity už niekoľko rokov.

V prípade pripomienok alebo námetov na články ma neváhajte kontaktovať na adresu barbora.blaskova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password